AROMATY SPOŻYWCZE PŁYNNE

 

Aromaty płynne produkujemy o różnych stężeniach, aby sprostać oczekiwaniom klienta.

W zależności od przeznaczenia aromatu stosujemy odpowiednie nośniki, które gwarantują ulepszenie aromatu i smaku produktu końcowego.

Tam, gdzie występuje obróbka termiczna produktu, aromaty powstają na bazie glikolu, trójacetyny, gliceryny oraz oleju roślinnego, dzięki czemu są one termostabilne.

W produkcji kremów, tortów itp., w ramach których konieczna jest obróbka termiczna, stosujemy  glikol i alkohol etylowy, aby poza efektem aromatyzującym uzyskać efekt konserwujący (wydłużający trwałość i świeżość produktów).

I DUŻO WIĘCEJ ....

Usługi mieszania i konfekcjonowania produktów spożywczych sypkich i płynnych

Usługi technologiczne w przemyśle spożywczym

Mieszanki funkcjonalne 

Rozpuszczalniki i nośniki (glikol, gliceryna, trójacetyna, krzemionka, itp.)

SUROWCE

Wśród surowców chemicznych w naszej ofercie znajdą Państwo glikol monopropylenowy, glicerynę, trójacetynę, maltodekstrynę oraz krzemionkę w opakowaniach od 1kg do 1000 kg.

Poza tradycyjnymi aromatami dla przemysłu spożywczego dostarczamy także inne substancje o właściwościach aromatyzujących, takie jak wanilina, etylowanilina, mentol, anetol, benzaldehyd, estry aromatyczne, aldehydy i ketony.

NATURALNE SOKI OWOCOWE W PROSZKU

W produkcji spożywczej coraz częściej stosuje się naturalne surowce.

Poza naturalnymi aromatami i barwnikami proponujemy Państwu naturalne soki owocowe w proszku. Ich stosowanie poprawia naturalny smak i barwę produktu spożywczego, a zadeklarowanie ich obecności na etykiecie produktu zachęca konsumenta do zakupu.

Obok tradycyjnych soków z owoców (np. jabłkowych) oferujemy także soki z owoców cytrusowych i egzotycznych.

 

OLEJKI ETERYCZNE

Naturalne i syntetyczne

Do produkcji aromatów stosujemy także olejki eteryczne, w tym naturalne otrzymywane  w wyniku destylacji z użyciem pary wodnej lub z ekstrakcji. Olejki te doskonale rozpuszczają się w alkoholu i olejach roślinnych.

Nasza oferta zawiera olejki pomarańczowe, cytrynowe, grejpfrutowe, bergamotki, limetkowe, mandarynkowe, miętowe, anyżowe i inne.

Olejki są dostępne w sprzedaży w tzw. „czystej postaci” w dowolnych ilościach.

Olejki eteryczne mają zastosowanie w aromatyzowaniu m.in. ciast i herbat.

BARWNIKI SPOŻYWCZE

Płynne i proszkowe

W procesie produkcji artykułów spożywczych w wyniku np. obróbki termicznej, działania światła czy niekorzystnego działania pH stosowane surowce ulegają odbarwieniu, co sprawia, że produkt końcowy traci na atrakcyjności.

W celu przywrócenia utraconej w procesie produkcyjnym barwy oraz nadania ciekawego naturalnego wyglądu proponujemy naszym klientom barwniki spożywcze w formie płynnej i proszkowej o różnych kolorach, stężeniu, tworzone na bazie nośników rozpuszczalnych w wodzie i tłuszczach, dostępne w opakowaniach 1, 5 i 10 kg.

Nasza szeroka gama barwników zawiera barwniki czerwone (np. koszenilę, betaninę, czarną marchew i antocyjany ze skórek winogron itp.), barwniki żółte i pomarańczowe (kurkumę, annatto, betakaroten, ryboflawinę, ekstrakt z papryki), barwniki zielone (chlorofile), barwniki brązowe (karmele E150a, E150c, E150d) i wiele innych.

AROMATY SPOŻYWCZE PROSZKOWE

Aromaty proszkowe oferujemy klientom tam, gdzie wymaga tego technologia produkcji i gdzie wykluczone jest stosowanie tradycyjnego aromatu płynnego (np. w przypadku koncentratów spożywczych w proszku).

Naszą gamę aromatów tworzymy metodą suszenia rozpyłowego (ich trwałość wynosi 24 miesiące), metodą atomizacji na nośniku (o trwałości 6 miesięcy z przeznaczeniem do produkcji np. tabletek musujących) oraz metodą kapsułkowania z zastosowaniem procesu np. ekstruzji (o trwałości osiągającej nawet kilka lat, z przeznaczeniem do herbat aromatyzowanych).

© AROMACOLORS SP. Z O. O.  ul. Skórzewska 33 62-081 Wysogotowo                                              © 2019  Wszelkie prawa zastrzeżone                                                        NIP 7811959875   REGON 368924762    KRS 0000787631